Næste >
21.02.2011 13:04 Age: 13 yrs

Dansk metal: Vækst kræver bredt samarbejde

Metals formand går i rette med en leder i dagbladet Børsen. I lederen hævdes det, at fagbevægelsen er ligegyldig i forhold til de konklusioner, som er på vej fra Vækstforum.


Af Thorkild E. Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal

Dagbladet Børsen bragte den 21. januar 2011 en leder med overskriften ”Ingen fare ved at skrotte fagbevægelsen”. Budskabet var, at fagbevægelsen er ligegyldig i forhold til de konklusioner, der er på vej fra regeringens Vækstforum. Som formand for Dansk Metal og CO-industri og medlem af regeringens Vækstforum var det bedrøvelig læsning.


Brede forlig - et godt fundament



I modsætning til Børsens lederskribent mener jeg rent faktisk, at vi kan være stolte af, at udfordringer hidtil har kunnet håndteres af brede forlig og fælles løsninger. Et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem erhvervsliv og fagbevægelse har skabt et af verdens mest fleksible arbejdsmarkeder og nogle af verdens bedste og mest konkurrencedygtige virksomheder. Det er det fundament for vækst, vores velfærdssamfund er bygget på.

Det er samme princip som bruges i virksomheder, hvor ledelse og medarbejdere samarbejder om fælles mål og skaber resultater i fællesskab. Det kan lade sig gøre, fordi alle ved, at udvikling og fremgang kræver gensidig respekt og enighed om mål og midler. Det er præcis den samme tradition for dialog og samarbejde, der har gjort det danske samfund stærkt og robust.


Løsninger på tværs af politiske skel

Tidligere var brede løsninger på tværs af politiske skel grundpillen, når der blev lavet store ændringer i velfærdssamfundet. Et godt eksempel på det er velfærdsforliget fra 2006, der blandt andet medførte væsentlige ændringer i efterløns- og pensionsalder.

Selvom meget er godt i Danmark, har vi selvfølgelig ikke råd til at stille os tilfredse med fortidens resultater. Vi skal hele tiden arbejde på, at blive bedre og stærkere. Ikke mindst er fagbevægelsen stærkt optaget af, at Danmark får gang i vækst og beskæftigelse. Både af hensyn til finansieringen af fremtidens velfærd, men også af hensyn til den enkelte dansker.


Regeringens sparevej er ikke brugbar

Efter en periode med historisk høj beskæftigelse er arbejdsløsheden for Metals medlemmer siden 2008 vokset fra 0,8 pct. til 8,7 pct. I dag ryger en tredjedel af Metals nyudlærte medlemmer direkte ud i arbejdsløshedskøen. Løsningen på det problem er hverken nedskæringer i efterløn eller dagpenge, men derimod at vi skaber gode rammevilkår for virksomhederne, så de kan eksportere mere og derfor skal ansætte flere folk. De forbedrede rammevilkår, skal som noget helt centralt komme via en massiv satsning på forskning og uddannelse. Her er regeringen desværre gået den anden vej.


Vækstforum på afveje

Når jeg i mange år har deltaget i råd, fora og debatter - uanset hvilken statsminister eller hvilket parti der har inviteret - har det altid været for at påvirke, lytte og blive klogere. Ikke mindst Anders Fogh Rasmussens Globaliseringsråd fortjener ros, da det i høj grad baserede sig på en bred inddragelse af interesser, veltilrettelagt arbejde og forslag der baserede sig på konsensus. Samtidig skabte det grundlag for brede politiske løsninger gennem velfærdsforliget og skabelsen af globaliseringspuljen. Det ser desværre ikke ud til at Vækstforum kan blive en lige så stor succes.
Oops, an error occurred! Code: 202405041656343cb1035d
Vision Team Typo3 CMS