Næste >
16.08.2012 15:35 Age: 12 yrs

Dansk Metal advarer: jobkrise frem til 2015

Dansk økonomi bevæger sig stadig i krybesporet, og der er ikke udsigt til, at væksten er stærk nok til at sikre fremgang på arbejdsmarkedet. Ny analyse peger på, at beskæftigelsen fortsat vil falde helt frem til 2015. Der er behov for at stimulere økonomien yderligere, mener Metal.


Dansk økonomi vokser meget fortsat svagt og udsigten til forbedring er fortsat ringe. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal, som forudser, at beskæftigelsen vil fortsætte med at falde helt frem til 2015.

I forvejen er der allerede forsvundet mere end 160.000 job siden finanskrisen ramte dansk økonomi tilbage i 2008, men meget tyder på, at den nuværende krise er så alvorlig, at den kommer til at overgå krisen i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne.

- Så længe væksten er så lav, som den er nu, så vil beskæftigelsen fortsætte med at falde. Vi skal helt hen i 2014-2015, før vi vil se en vending, forudser Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Ifølge ham er der fuldstændig stilstand på arbejdsmarkedet, og det kan meget vil risikere at blive mere permanent. Flere elementer i den nuværende krise kan nemlig genkendes fra tidligere kriser.

- Danmark har fem gange siden 1970 oplevet markante fald i beskæftigelsen, og der er et mønster i dem. Hvis vi sammenligner den nuværende krise med krisen i midten af 1980'erne, så har det denne gang blot taget 13 kvartaler, før beskæftigelsen faldt med 5,4%, mod hele 22 kvartaler under den såkaldte Kartoffelkurs-krise, forklarer Allan Lyngsø Madsen.

Antallet af tabte arbejdspladser under den nuværende krise overstiger dermed det antal arbejdspladser, der blev tabt under oliekriserne i 1970’erne og starten af 1980’erne. Kun beskæftigelsesfaldet i kølvandet på kartoffelkuren kan måle sig med i dag - og det var over en betydelig længere periode, pointerer Allan Lyngsø Madsen.

Hvornår er vi tilbage på rette spor?

Han påpeger, at det er svært at spå om, hvordan konjunkturerne vil udvikle sig fremover. Økonomien kan gå begge veje, både op og ned.

- Historien er vores eneste kilde til erfaringer, og den nuværende lavkonjunktur har meget tilfælles med krisen i 1980'erne. Beskæftigelsen faldt frem til 1. kvartal 1994 svarende til 25 kvartaler. Hvis vi forudsætter samme udvikling som efter kartoffelkuren, vil beskæftigelsen falde med yderligere 29.000 personer og dermed nå bunden i 1. kvartal 2015. Vi skal altså helt frem til 2015, før vi vil begynde at se en forbedring i beskæftigelsen, påpeger Allan Lyngsø Madsen.

Der kan dog ske meget, inden da, og cheføkonomen opfordrer da også regeringen til at gribe ind, så vi får vendt tilbagegang til fremgang.

- Regeringen har allerede sat en hel del aktiviteter i gang for at sætte gang i hjulene, og de initiativer bidrager til at skabe tusindvis af nye arbejdspladser både i år og næste år. Men det er bare ikke nok, siger Allan Lyngsø Madsen og peger på behovet for langsigtede investeringer i uddannelse:

- Vi skal sikre en reel uddannelsesgaranti til de unge for at sikre de unge en erhvervskompetencegivende uddannelse, der er den bedste adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Vi skal sikre, at de ledige får alle relevante uddannelsestilbud, så de kan vedligeholde og forbedre deres kvalifikationer. Det gælder både at kunne træde til på de områder, hvor arbejdsgiverne i dag har svært ved at skaffe den fornødne kvalificerede arbejdskraft, men også for at være klar til at rykke, når tågen letter, foreslår Allan Lyngsø Madsen og peger samtidig på muligheden for at øge beskæftigelsen ved at investere i energiforbedringer og infrastruktur.

Oops, an error occurred! Code: 202404270636314ab8b686
Vision Team Typo3 CMS