Næste >
29.11.2011 10:07 Age: 13 yrs

Lo spår laveste lønstigninger i 30 år

Kun få uger før DI og CO-Industri indleder forhandlingerne om overenskomsten for 240.000 ansatte i industrien, varsler LO rekordlave lønstigninger i de kommende år. Det skriver Børsen, 28. november 2011.


Kun få uger før DI og CO-Industri indleder forhandlingerne om overenskomsten for 240.000 ansatte i industrien, varsler LO rekordlave lønstigninger i de kommende år. Det skriver Børsen.

Allerede flere uger før DI og CO-Industri indleder forhandlingerne om en ny overenskomst for 240.000 ansatte i industrien, varsler LO i en ny prognose økonomisk smalhals for landets lønmodtagere mange år frem.

Ifølge LO bliver lønudviklingen i de kommende år så lav, at reallønnen enten vil stå i stampe eller falde for første gang siden genopretningen af dansk økonomi i starten af 1980’erne.

Den nye prognose fra LO bidrager til at forberede landets lønmodtagere på forventede lave lønstigninger. Både fra Christiansborg og fra landets arbejdsgivere har der i lang tid lydt krav om små lønstigninger eller direkte faldende lønninger, og signalet fra LO’s prognose er, at fagbevægelsen har erkendt, at lønrammen er yderst moderat i de kommende år af hensyn til konkurrenceevnen.

Søren Kaj Andersen, centerleder og arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, peger på, at lønmodtagerne i år til gengæld for en “billig” overenskomst vil søge indrømmelser fra arbejdsgiverne på tryghed i ansættelsen, en øget satsning på uddannelse og en styrket kamp mod social dumping.

LO forudser i sin nye prognose en lønvækst på godt 2,0 pct. i 2011, 2012 og 2013, men når der tages højde for inflationen, forvandles disse lønstigninger til stort set nulvækst i reallønnen. LO’s skøn for lønvæksten er lille smule højere end vismændenes skøn. Både LO og vismændene er således enige om, at den aktuelle udvikling i dansk økonomi bør resultere i lønstigninger på et par procent, før der tages højde før inflationen.

“Vi er jo nødt til at forholde os til den økonomiske virkelighed, så alene det, at vi kan bevare reallønnen, ville være godt. Og det skal være den måde, vi går til forhandlingerne på,” har formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, som er en af hovedforhandlerne for CO-Industri, sagt for nylig.

Overenskomstforhandlingerne på industriens område, som er retningsgivende for hele det private arbejdsmarked, foregår i to forløb. Først forhandles de fælles vilkår, og herefter foregår der decentrale lønforhandlinger ude på virksomhederne.

Børsen, 28. november 2011
Oops, an error occurred! Code: 20240625115302d38a294f
Vision Team Typo3 CMS