Næste >
22.02.2010 08:47 Age: 14 yrs
By: Tomas Wellejus

Industriens overenskomst på plads

Industriens ansatte får to ugers mere forældreorlov med løn, fratrædelsesgodtgørelse, hvis de bliver fyret, et ligestillingsnævn og en række andre forbedringer. Det er resultatet af den ny to-årige overenskomst, der blev indgået natten til mandagIndustriens ansatte får bedre helbredskontrol, et nyt ligestillingsnævn, to ugers ekstra øremærket forældreorlov samt en ny fratrædelsesgodtgørelse skrevet ind i deres nye overenskomster.

Det er resultatet, efter overenskomstforhandlingerne mellem CO-industri og DI faldt på plads natten til mandag.

Formand for CO-industri, Metals forbundsformand Thorkild E. Jensen, er tilfreds med resultatet af forhandlingerne.

- Jeg synes, vi har indgået en overenskomst med et godt resultat, selv om den er lavet i skyggen af den økonomiske krise. Forliget giver både noget nyt til vores medlemmer, og det sikrer samtidig, at der kan være produktionsarbejdspladser i Danmark i fremtiden, siger Thorkild E. Jensen.

Natarbejdere skal tilbydes løbende helbredskontrol med højst 2 års mellemrum, der skal sættes gang i en oplysningskampagne om natarbejde, og der skal forskes i langtidseffekterne på helbredet hos natarbejdere.

Som noget helt nyt kan skifteholdsarbejdere – såfremt der er lokal enighed, aftale, at op til 40 procent af deres genetillæg kan opspares på deres Fritvalg Lønkonto og anvendes som løn i forbindelse med ekstra fridage.

I forbindelse med afskedigelser indføres der pr. 1. maj en fratrædelsesgodtgørelse. Den udgør forskellen mellem dagpenge og lønnen med fradrag af 15 procent. Denne godtgørelse udbetales for en måned efter 3 års ansættelse, efter 6 års ansættelse udbetales dobbelt fratrædelsesgodtgørelse og efter 8 år tredobbelt fratrædelsesgodtgørelse.

Ligelønsloven indarbejdes i overenskomsterne, og der etableres et Ligelønsnævn, som tager stilling til sager om fortolkning og forståelse samt brud på overenskomsternes ligelønsbestemmelser.

Samtidig øremærkes yderligere to ugers forældreorlov til industriens ansatte med en uge til manden og en uge til kvinden.

Til funktionærerne er der som noget særligt en ekstra halv fridag, så de kan holde en fuld betalt fridag Grundlovsdag.

Pr. 1. marts 2011 skal der indbetales til pension efter 2 måneders ansættelse mod hidtil 9 måneder.

Industriens mindsteløn på 103,15 kroner stiger med 1,10 kroner i overenskomstens første år og med 1,75 kroner i overenskomstens andet år.

Læs aftalen her
Se Torkild E Jensen forklare resultatet.
Oops, an error occurred! Code: 20240224171247d045fb3b
Vision Team Typo3 CMS