Næste >
03.01.2011 12:40 Age: 13 yrs

Metal afviser Løkkes efterløns planer

Statsministerens planer om at forringe efterlønnen møder massiv modstand hos Dansk Metal. – Der er tale om klart løftebrud, siger lederen af Metals A-kasse, Torben Poulsen.


Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger i dagens aviser op til reformer, der bl.a. kan ramme efterlønnen. Men regeringens planer bliver mødt med massiv kritik fra Dansk Metal, der kalder det "løftebrud":

- Det er kun fire år siden, der blev lavet en bred velfærdsaftale om blandt andet efterlønnen. Siden har regeringen så soldet samfundets penge op på ufinansierede skattelettelser, og nu er det altså fremtidens efterlønnere, der skal betale regningen. Det er og bliver et massivt løftebrud, siger Torben Poulsen, der er leder af Metals A-kasse.

Han stiller sig meget tvivlende overfor argumentet om, at en afskaffelse af efterlønnen vil skæppe i statskassen:

- Argumentet om, at det blot er direktører og golfspillende læger, der går på efterløn, holder slet ikke. 75 pct. af efterlønnerne i dag er LO-medlemmer, og når de rammer efterlønsalderen, er mange af dem nedslidte. For dem er retten til efterløn afgørende, siger Torben Poulsen.


Han fremhæver resultaterne af Metals årlige efterlønsundersøgelse, der dokumenterer, at efterlønnen ikke altid er et frit valg. Hos de af Metals medlemmer, der gik på efterløn sidste år, var det for seks ud af ti ikke et frit valg. En fjerdedel angav, at svigtende helbred var hovedårsagen. 22 procent angav ledighed og mere end 12 procent var blevet presset af deres arbejdsgiver.

- Efterlønnen er ikke et luksusgode, men en nødvendighed for at almindelige lønmodtagere kan trække sig tilbage fra arbejdslivet på en værdig måde, siger Torben Poulsen.

I dag er en mekaniker i gennemsnit 40 år på arbejdsmarkedet.

- Hvis folk skal blive længere på arbejdsmarkedet, så burde Lars Løkke Rasmussen og Venstre koncentrere sig om tre ting: Forbedre arbejdsmiljøet, så nedslidning undgås; øge præmieringen ved senere tilbagetrækning - og endelig: uddannelse. Alle undersøgelser dokumenterer, at jo mere uddannelse folk har, desto senere trækker de sig tilbage, siger Torben Poulsen.



Oops, an error occurred! Code: 20240329082002c92e5e32
Vision Team Typo3 CMS